Nieuws

Asielzoekers voetballen bij F.C. Den Helder
14-02-2019 00:00:00

                                     

 

F.C. Den Helder en het COA zijn tot overeenstemming gekomen om bewoners van de opvanglocaties in Den Helder structureel in staat te stellen om te trainen en in clubverband te kunnen voetballen. Op dit moment is er een groep nieuwe jonge bewoners die ook graag bij de F.C. wil komen voetballen en de club en het COA zijn om de tafel gaan zitten om dit mogelijk te maken.

 

Bij F.C. Den Helder is het plan opgevat om op verschillende doordeweekse middagen trainingen voor asielzoekers te verzorgen. Hierbij wordt het voetbalcomplex en materialen van de club beschikbaar gesteld en zullen vrijwilligers van de club de trainingen verzorgen. Deze vrijwilligers zullen hierdoor een extra inspanning moeten leveren, buiten de activiteiten die ze al doen voor F.C. Den Helder. Medewerkers van het COA gaan ook bij de trainingen ondersteunen. Er zal door de trainers en Technische Coördinatoren worden bekeken in welke teams de spelers kunnen instromen, met als doel dat zij wedstrijden gaan spelen.

In de gesprekken tussen F.C. Den Helder en het COA kwam naar voren, dat asielzoekers tijdelijk op een azc verblijven en de verblijfsduur afhankelijk is van de afhandeling van de asielprocedure. “Dit vraagt extra improvisatievermogen van de vereniging, want bewoners kunnen na duidelijkheid over hun procedure vertrekken naar elders en dat kan ten koste gaan van de continuïteit en samenstelling van teams”, zegt voorzitter Hans Hesselink. “Toch willen wij asielzoekers die graag willen voetballen die mogelijkheid wel bieden. Wij zijn ook van mening dat onze club op deze manier een belangrijke bijdrage kan leveren aan het stimuleren van lokale samenwerking tussen COA-opvanglocaties en sportverenigingen en het realiseren van sportparticipatie van asielzoekers en vluchtelingen binnen F.C. Den Helder”.

Manager van het COA in Den Helder Hilda van der Vlag is blij met de overeenkomst met de voetbalclub: “Het is fijn dat F.C. Den Helder begrijpt dat een deel van onze bewoners ook graag wil sporten, wil participeren en dat de club dit ook wil faciliteren. Wij stimuleren onze bewoners sowieso om mee te doen in de Nederlandse samenleving ook al ben je hier misschien maar voor een korte periode. Naast het feit dat sporten goed voor je gezondheid is, je komt ook in aanraking met de Nederlandse cultuur en je kunt een bijdrage leveren door bijv. het doen van vrijwilligerswerk.” 

 

 

 

De 1e training in deze structurele samenwerking zal plaatsvinden op 15 februari 2019.

De training zal feestelijk worden geopend waarbij diverse betrokkenen aanwezig zullen zijn. Aanvang 16:00 uur.

Locatie: Kantine F.C. Den Helder

Hoofdsponsor

Sponsors

FC Den Helder 1

Pupil van de week